Gewoon als hobby of er is er een nodig voor de bedrijfsvoering; een eigen website. In de huidige tijd voor veel bedrijven een must maar waar begin je mee? Wat zijn de aandachtspunten? Welke kennis is er nodig? Een eigen website maken en beheren. Klinkt heel leuk, is het ook, maar vereist toch wel enige kennis.
Voor iemand die nog nooit geprobeerd heeft een website te bouwen is het erg gemakkelijk om een CMS (Content Management System) te gebruiken. Veel hostingbedrijven bieden dit ook aan bij gebruik van hun diensten. Een CMS is een stukje software, meestal een online applicatie, waar als administrator ingelogd kan worden en van waaruit je in een paar klikken een website en/of webshop kan opbouwen.
Klinkt goed toch? Niet helemaal. De meeste CMS voldoen aan de vraag van de gebruikers om erg veel functies als ingebouwd te hebben. De meeste hiervan zullen, met name in het begin van een website, niet gebruikt worden maar worden wel met iedere pagina ingeladen. Dat betekend dat, bij het downloaden van de pagina, ook veel functies ingeladen gaan worden die vervolgens niet gebruikt worden. Het zal hierdoor langer duren dan noodzakelijk voor je website bij de gebruiker geladen is. De bestandsgrootte kan hierdoor snel te groot zijn wat weer een negatieve weerslag heeft in de zoekmachine resultaten van de website waardoor er minder bezoekers aangetrokken worden.
Dan zelf maar HTML leren? Op zichzelf is dat altijd een goed idee bij het bouwen en beheren van een website. HTML (HyperText Markup Language) is de basis van alle websites. Dit is de taal die door de webbrowser van de gebruiker vertaald wordt naar een goed uitziende webpagina. Het kan dus geen kwaad om te leren hoe dit werkt. Verder kan je met HTML een website maken die qua bestandsgrootte zo min mogelijk ruimte in neemt en hiermee dus snel geladen wordt waardoor de pagina's hoger in de zoekresultaten van een zoekmachine komen en dus meer bezoekers trekken. Toch kan HTML niet alles waardoor in een dergelijk proces een combinatie van verschillende online talen zoals bijvoorbeeld HTML, PHP, JavaScript, etcetera nodig zijn.
Voor een beginnende website is het dus van belang of de tijd er is om alles helemaal zelf te doen of dat deze gewoon zo snel mogelijk online moet zijn. Een website met puur HTML wil vaak prima bij informatieve websites maar bij extra functies als bijvoorbeeld een winkelwagentje voor een webshop komt er vaak meer bij kijken dan op het eerste gezicht te zien is. Dan kan een CMS toch wel een juiste keuze zijn.
Lees verderZoals hier boven aangegevens kan het sowieso geen kwaad om in elk geval de basis van HTML onder de knie te hebben. Om hierdoor zelf een beetje te snappen hoe een website werkt en wat je moet doen om een paar simpele teksten aan te passen. Om een HTML pagina aan te passen hebben we allereerst een goed programma nodig om mee te werken. Hiervoor kan je bijvoorbeeld in Windows het programma Kladblok gebruiken. Dit is een simpele tekst-editor waarmee je een HTML pagina gemakkelijk kan maken en bewerken. Mijn voorkeur echter gaat naar een iets uitgebreidere tekst editor. Het programma Notepad++ waarin je ook erg gemakkelijk websites kan maken en bewerken maar die ook, in tegenstelling tot het Kladblok van Windows, ook specifieke ondersteuning biedt voor verschillende online talen.
Dan heb je de tekst editor open en staar je naar een wit veld. Wat nu? Een website is altijd op dezelfde manier opgebouwd en bestaat uit
zogenaamde Elementen.De inhoud van een element verteld de webbrowser (het programma waarmee je webpagina's ophaald zoals Chrome, Safari of Edge) wat er
met een bepaalde tekst moet gebeuren. Elementen bepalen dus de opbouw van een webpagina. Een voorbeeld:
<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<title>Pagina titel</title>
</head>
<body>
<h1>Je eerste heading.</h1>
<p>Je eerste alinea.</p>
</body>
</html>
Dan de inhoud van je website. Deze staat dan ook logischerwijs tussen het element <body> en </body>. Tussen de twee body-tags staat alle
informatie die je webbrowser moet weergeven. Eigenlijk is dat je zichtbare website.
Hierna zie je de heading staan tussen <h1> en </h1>. Dit is meestal de zichtbare titel op je website welke gevolgt word tussen
<p> en </p> wat, in dit geval, de eerste alinea is en dus de daadwerkelijke, leesbare inhoud van je website.