Het CMTS (Cable Modem Termination System) is de naam voor de headend controller in een (Euro)DOCSIS netwerk. Het CMTS zorgt ervoor dat een modem in het netwerk van een kabel-internet-provider en het netwerk zelf beheerd kunnen worden. Hiernaast zorgt de CMTS voor het ontvangen en demoduleren van het upstream signaal en het verzenden en moduleren van het downstream signaal. Ook zorgt het CMTS voor het omzetten van de signalen vanuit de verschillende modems naar het gebruikte protocol in het netwerk van de provider (meestal TCP/IP). Het CMTS is een controle systeem die in een zogenaamde headend geplaats is. Naast het internetverkeer zorgt het CMTS ook voor het TV signaal (Digitaal en Analoog).

Lees verder

Docsis

Tegenwoordig wordt in Nederland vooral het Euro-DOCSIS protocol gebruikt. De eerste standaard (DOCSIS 1.0) werd in 1997 goedgekeurd en al snel opgevolgd door de 1.1 variant in 1999. Met deze standaardisatie werd het mogelijk voor een provider om, gelijktijdig, met modems van verschillende fabrikanten te werken. Bij het opstarten van een modem krijgt deze een IP-adres toegewezen en haalt vervolgens via het TFTP-protocol een configuratiebestand op.

Inmiddels zitten de kabel providers voornamelijk op DOCSIS versie 3.0 waar in de loop van 2021 en 2022 de overstap naar DOCSIS 3.1 zal volgen. Symmetrische gigabit snelheden gaan dan in theorie mogelijk worden.
Het CMTS is een onmisbaar element die communicatie mogelijk maakt in een HFC (Hybrid Fiber Coax) netwerk. In de basis maakt het de communicatie tussen het RF-Signaal (Radio Frequentie Signaal) en het glasvezel (Fiber) netwerk mogelijk.

Lees verder

Upstream & Downstream

In de downstream zet het CMTS IP-pakketten aan data om in een MPEG datastroom welke via QAM modulatie verzonden wordt over het kabelnetwerk. De breedte van dit signaal is afhankelijk van welke DOCSIS standaard gebruikt wordt. Dit kan EURO of US zijn. In Nederland wordt voornamelijk EURO-DOCSIS gebruikt. Deze RF-signalen worden over vaste frequenties doorgestuurd naar de gebruiker. Door verschillende frequenties te gebruiken voor het internetverkeer en voor (digitaal) TV kan hetzelfde signaal gebruikt worden voor zowel data verkeer als TV. Dit is ook meteen de reden waarom er bij een kabelprovider meestal geen internet afgenomen kan worden zonder een TV signaal. Dat zou namelijk betekenen dat alle gebruikers achter dezelfde CMTS ook alleen internet zouden kunnen afnemen.

In de Upstream werkt dit natuurlijk andersom. Het signaal vanuit het modem wordt naar het CMTS gestuurd middels de beschikbare Upstream frequenties. Dit gaat wederom via QAM modulatie en meestal over de lage frequenties tussen de 5 en 42 Mhz. In het CMTS wordt dit RF data signaal vervolgens weer omgezet in IP-pakketten en over het glasvezel (Fiber) netwerk doorgestuurd. Omdat hier natuurlijk alleen communicatie over gaat vanuit het modem en de gebruiker geen TV signaal uit zendt is dit een veel smallere frequentieband dan de downstream. Dit is meteen ook de oorzaak dat de meeste kabel-internet providers een hogere downloadsnelheid en een lagere upload snelheid leveren.

Als gebruiker kan je de CMTS zien als een router voor het internetverkeer. Het IP-adres welke aan het modem is toegewezen is hier de default gateway voor het aangesloten modem-router of ander apparaat.

Timeout erros